Obiectivul general al proiectului este de a crea instrumentele stiințifice și administrative necesare pentru managementul eficient al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive.
Obiectivul general promovează acțiuni ce contribuie la îndeplinirea obiectivelor Strategiei UE pentru Biodiversitate 2020, Cadrul de Acțiuni Prioritare pentru Natura 2000, Strategia Națională și Planul de Acțiune pentru Conservarea Biodiversității 2014 – 2020 și iau în considerare nevoile concrete de protecție a biodiversității din România.
Concret, proiectul contribuie la atingerea Obiectivului 5 din Strategia UE pentru Biodiversitate 2020, prin identificarea și prioritizarea speciilor alogene invazive în România și a căilor de introducere, controlul și eradicarea speciilor prioritare. De asemenea, va crea instrumente specifice pentru gestionarea căilor de introducere pentru a preveni introducerea și identicarea rapidă a noilor specii alogene invazive. Totodată, va contribui la managementul adecvat al siturilor Natura 2000 în România, obiectiv al Cadrului de Acțiuni Prioritare pentru Natura 2000, prin combaterea speciilor invazive.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implementează proiectul în calitate de Beneficiar, pe o perioadă de 48 de luni (2018-2022), buget total al proiectului fiind de 29.507.870,54 lei.
Proiectul este confinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - beneficiar
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) este autoritatea națională în domenile protecţiei mediului înconjurător, economiei verzi, biodiversităţii, ariilor naturale protejate, schimbărilor climatice. MMAP are rol de sinteză, coordonare, reglementare, monitorizare, inspecţie şi control în aceste domenii..
MMAP realizează strategia şi reglementările specifice de dezvoltare şi armonizare a acestor activităţi în cadrul politicii generale a Guvernului României, asigură şi coordonează aplicarea strategiei Guvernului în domeniile sale de competenţă.
Direcția Biodiversitate este o direcție de specialitate în cadrul structurii organizatorice a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, având în subordine Serviciul Arii Naturale Protejate și Compartimentul Biodiversitate – Biosecuritate. Direcția Biodiversitate coordonează și urmărește transpunerea și implementarea directivelor Uniunii Europene si aplicarea Regulamentelor și Deciziilor Consiliului Uniunii Europene, ale Parlamentului European și/sau ale Comisiei Europene în domeniile protecției naturii și biosecurității, în scopul îndeplinirii angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeana.